Rembrandts etsen
Na een drukbezochte eerste selectie etsen, presenteerde Museum Het Rembrandthuis van 26 juli tot en met 17 september 2017 het tweede deel van de tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie kreeg de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandts grafisch werk.
Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Hij was een gepassioneerd etser die een omvangrijk oeuvre heeft nagelaten van ongeveer 290 prenten. Door tijdgenoten werd hij bewonderd om zijn losse manier van tekenen, zijn dramatische lichteffecten en zijn gedurfde experimenten in de etstechniek. Tot in onze tijd is zijn prentkunst een bron van inspiratie geweest voor vele kunstenaars, onder wie beroemdheden als Goya en Picasso. Generaties kunstenaars hebben motieven en composities aan Rembrandts prenten ontleend.
Rembrandts spontane maar tevens trefzekere tekenstijl komt in zijn etsen prachtig tot uitdrukking. In dit medium zijn de bewegingen van zijn hand precies zo te volgen als in zijn tekeningen. Door te variëren in het drukproces beoogde hij van elke afdruk een individueel kunstwerk te maken. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties etsen van Rembrandt ter wereld en ziet het als missie om de aandacht voor dit uitzonderlijke culturele erfgoed te vergroten.
In het voormalige woonhuis van de kunstenaar worden dagelijks doorlopende demonstraties gegeven waarin de bezoeker leert hoe een ets tot stand komt. In de presentatie gaven uitvergrotingen van enkele prenten inzicht in de uitzonderlijke kwaliteit van het werk en de bezoeker uitnodigen om nader naar de verfijnde etsen te kijken.
Links: Rembrandt, Christus predikend (‘De Honderdguldenprent’), ca. 1648, ets, drogenaald en burijn, Museum Het Rembrandthuis. | Rechts: Rembrandt, Zelfportret met Saskia, 1636, ets, Museum Het Rembrandthuis.