HomeTentoonstelling – Rembrandt & de wereld

15/06/2024
- 13/10/2024

Rembrandt & de wereld

Typisch Nederlands – zo zien veel mensen Rembrandt en zijn werk. Anders dan veel andere kunstenaars uit zijn tijd, heeft Rembrandt nooit een buitenlandse reis gemaakt. Maar vergis je niet. Je kunt op zijn etsen heel wat van de wereld zien, van leeuwen, exotische schelpen en tulbanden, tot bergachtige landschappen en Italiaanse gebouwen.

In de tentoonstelling Rembrandt & de wereld ga je op reis langs bijna 50 etsen en 1 originele etsplaat van Rembrandt uit de collectie van Museum Rembrandthuis, etsen waar steeds iets niet-Nederlands te zien is. Ontdek waar Rembrandt zijn kennis en inspiratie vandaan haalde, en hoe wereldwijs (of wereldvreemd?) hij daadwerkelijk was. 

Thema’s in de tentoonstelling

Fantasiewereld
Als Rembrandt een motto heeft gehad, dan was het ongetwijfeld ‘naer het leven werken’. Dus weergeven wat je ziet, zoals het is. Toch liet hij vaak genoeg zijn fantasie de vrije loop. Verrassend genoeg ook met enkele van zijn zelfportretten.

Spullen
Elke 17de-eeuwse Amsterdammer wist dat de wereld groter was dan de eigen buurt. De handel over zee was booming business. En via de haven kwamen spullen van over de hele wereld de stad binnen, sommige gekocht, andere geroofd. Rembrandt verzamelde deze nieuwe, inspirerende spullen graag. Je ziet deze objecten dan ook regelmatig terug op zijn etsen.

Mensen
In Amsterdam was een grote diversiteit aan mensen op straat te zien: buitenlandse bezoekers, internationale toneelgezelschappen, handelaren op doorreis en natuurlijk immigranten uit verschillende landen die van de stad hun nieuwe thuis hadden gemaakt. Rembrandt liet zich vaak door hen inspireren.

Kleding
Bepaalde kledingstukken en accessoires kunnen een personage wat meer persoonlijkheid of flair geven. Maar met kleding kon Rembrandt ook veel dingen duidelijk maken. In welke tijd een scène zich afspeelt, hoe rijk of arm mensen zijn, uit welk land of werelddeel ze komen en soms ook welk geloof ze hebben.

Landschappen
Hoge pieken, diepe dalen – je ziet beide terug op Rembrandts etsen. Maar hij zal ze zelf nooit hebben gezien. Bergachtige landschappen komen in Nederland niet voor. En anders dan veel kunstenaars in zijn tijd heeft Rembrandt nooit een buitenlandse reis gemaakt. Voor zulke etsen moest hij dus zijn fantasie inzetten.

Gebouwen
Om verhalen geloofwaardig en overtuigend te maken, moet de setting kloppen. Bijbelverhalen spelen zich af in het Midden-Oosten. Die omgeving ziet er anders uit dan Rembrandts buurt. Ook hiervoor moest Rembrandt dus zijn verbeeldingskracht gebruiken. Of het kunstje afkijken van zijn meer reislustige collega-kunstenaars.

Dieren
Er komen heel wat exotische dieren voor op Rembrandts etsen: leeuwen, slangen en olifanten. Sommige hiervan kon hij in het echt bestuderen, tijdens de jaarlijkse herfstkermis in Amsterdam. Voor anderen moest hij creatief zijn, en dat pakte niet altijd even succesvol uit.

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling Rembrandt & de wereld verschijnt een mooi vormgegeven publicatie waarin alle tentoongestelde etsen worden omschreven. De publicatie is de tweede in een thematische serie over Rembrandts etsen uit de collectie van Museum Rembrandthuis. De publicaties Rembrandt & de liefde en Rembrandt & de wereld zijn los en als cadeausetje verkrijgbaar. Tekst en redactie zijn van Nathalie Maciesza en Epco Runia, beiden verbonden aan het museum. De publicatie Rembrandt & de wereld is mogelijk gemaakt dankzij genereuze steun van Zadelhoff Cultuurfonds. 

 

In de eerste tentoonstellingszaal kan je zelf aan de slag. Daar vind je exotische schelpen zoals Rembrandt die tekende, en tekenmaterialen. En een paar handige tekentips! Maak een tekening van Rembrandts schelp, of van iets anders dat je doet denken aan de wijde wereld. 

Workshop

In Museum Rembrandthuis kun je tijdens de zomervakantie je eigen ets maken!  Geef in deze workshop je eigen draai aan een ets uit de tentoonstelling Rembrandt & de wereld. De museumdocent leert je hoe je Rembrandts etsen met bijvoorbeeld schelpen, leeuwen, of zijn eigen zelfportret met tulband en zwaard, eenvoudig kunt namaken. Experimenteer met Rembrandts drogenaaldtechniek en druk op de grote etspers twee prenten af. Je mag deze na afloop mee naar huis nemen. Boek je tickets hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud